Kapat

Seçil Öğretmen'den İlkokul Velilerine Mektup

Seçil Öğretmen'den İlkokul Velilerine Mektup

SEÇİL ÖĞRETMEN’DEN İLKOKUL VELİSİNE MEKTUP

Ben 18 yıldır mesleğini severek yapan Sınıf Öğretmeni Seçil Can Yüzgül. Sınıf öğretmeni bir çocuk için aileden sonra gelen en önemli ve bir ömür boyunca unutulmayan kişilerden biridir. Dört yıl boyunca ailesinden sonra en fazla vakit geçirdiği kişidir sınıf öğretmeni. Çocuğun temelini atar ve kalbinde, aklında unutulmaz anılar bırakır. Bu süreçte sizinle birlikte el ele çalışmamız gerekiyor. Sadece öğretmenin çabasıyla ya da sadece ailenin çabasıyla yürütülmeye çalışan eğitim öğretim hayatı öksüz ve yetim kalan bir bebek gibi olacaktır.

Bugünün çocuklarını bizim çocukluğumuz gibi değerlendirmeyeceğiz. Her çocuk farklıdır ve her çocuğa farklı yaklaşılmalıdır. Asla kıyas ve aynı beklentiler içine girilmemelidir. Tamamen farklı bir kişi olarak kendi içinde değerlendirilmelidir. Sevgiye, ilgiye, oyuna ve harekete ihtiyacı vardır. Sus otur, konuşma, hareket etme dediğimizde onu büyük bir yokluğun ve hiçliğin içine itmiş oluruz. Oysaki tam tersi çocuk olduğunu ve ihtiyaçları doğrultusunda eğitilmesi gerektiğini unutmamalıyız.

Çağımızın getirdikleri ile yetişen çocuklar tamamen önlerine serilen onca güzelliğin değerini ve farkındalığını göremeden büyümektedirler. Bu da onları doyumsuz ve ideali olmayan bireylere dönüştürmektedir. Sosyal çevre ve medya önlerine her şeyi hazır sunduğu zaman emek vererek elde etmenin tadını yaşayamamaktadırlar. Hiçbir amacı olmayan, elindekinin değerini göremeyen çocukların sayısı maalesef ki artmaktadır.

Peki ne yapacağız? Tabii ki öğretmen ve veli iş birliği ile geleceğin yetişkinlerine örnek bireyler olmaya çabalayacağız. Çocuklar evde ailelerini, okulda öğretmenini rol model alırlar. Nasıl çocuklar yetiştirmek istiyorsak öyle yetişkinler olmalıyız. Her şeyi hazır bekleyen yetişkinler isek o zaman çocuğumuzdan emek vererek istediğine ulaşmasını beklemeye hakkımız olmaz öyle değil mi?

Çocuklarınızın önüne çıkan hiçbir engeli asla kaldırmayınız. Ona o engeli nasıl aşabileceğini öğretiniz. Öğretiniz ki hiçbir engel onu zayıf düşürmesin. Sonuçta ömür boyu yanında olamazsınız.

Asla ebeveyn olduğumuzu unutmamalı ve çocuğumuza da bunu her zaman hissettirmeliyiz. Kesinlikle çocuğunuzun en iyi arkadaşı siz olamayın. Siz sadece çocuğunuz için elinden geleni yapan en iyi anne babalar olun. Çocuğunun en yakın arkadaşı olmaya çalışan anne babalar çocukları ile aralarındaki o ince ve değerli çizgiyi koruyamadıkları için maalesef ki anne ve babasına yanlış davranan çocukların yetişmesine neden olabilmektedir. Çocukları için elinden geleni yapan ve bunu çocuğuna hissettirebilen ailelerin çocukları başarılı olmak için büyük çaba içine girmeye başlarlar.

Çocuklarınızla konuşun, her gece bugün seni en mutlu eden şey neydi? En çok neyi yapmak istedin? Yapabildin mi? Neden? Seni üzen bir şey oldu mu? Gibi sorular sorun böylece anlatma ve paylaşma yönünü geliştirmiş olursunuz.

Birlikte kitap fuarı, kitap evi, kütüphaneye gidin. İstediği kitabı almasına fırsat tanıyın. Sizin seçtiğiniz kitabı mı okumaya daha çok heves eder yoksa kendi seçtiği kitabı mı? Daha küçük bir bebekken önüne kitap koyun. İzin verin sayfalarını karıştırsın. Kitabın kokusunu içine çeksin. Bakın göreceksiniz yırtmayacak ve kitabı sevmeye, içindeki yazılanları okumaya ve öğrenmeye heves edecektir.

Çocuğumuzun tüm karakteri aslında birlikte yaşadığı kişilerin karakterlerinin birleşimidir. Yanlış mı var? O zaman o yanlışı kendinizde arayınız. Çocuğunuzda görmek ya da görmemek istediğiniz her şeyi öncelikte kendinizde uygulayınız. Çocuklar çeker ve her şeyi kayıt eder. Ne bekliyorsunuz ve ne istiyorsunuz işte önce kendinizde uygulayınız. Sonra oturup izleyiniz. Aynısını çocuğunuzda göreceksiniz.

Sizin kesinlikle kabul etmeyeceğiniz hiçbir şeyi çocuğunuzdan kabul etmesini beklememelisiniz. Eleştiri ile eğitim olmaz. Eleştiri hiç kimseyi iyi yapmaz. Tam tersi köreltir ve geriye iter.

Birinci sınıftan itibaren çocuklar artık eğitim öğretim maratonuna başlarlar. Sınıf kuralları okul kuralları ile tanışırlar. Artık bir sürü sorumlulukları ve yapması gerekenleri vardır. Birinci sınıfta çoğu çocuk bunu reddedebilir. Veli ile çocuk arasında büyük çatışmalar yaşanmaya başlayabilir. Sınıf kontrolü kurmaya ve eğitim öğretimi sağlıklı bir şekilde yürütmeye çalışan sınıf öğretmeni her şeyi yoluna sokmaya çalışır. Veli öğretmen iş birliği ve sabır ile her şey yoluna girmeye başlar. Birinci sınıfın zorlukları bizi asla korkutmasın. Çünkü çocuk büyüdükçe olgunlaşacak ve okul kültürüne uyum sağlamaya başlayacaktır. İkinci sınıfta artık her şey yoluna girmiş ve çocuk sorumluluklarına alışmış, kabullenmiştir. En temel eğitim ikinci sınıf ve üçüncü sınıfta atılır. Birinci sınıfta okuma yazma ve temel matematik öğrenen çocuk artık ikinci ve üçüncü sınıfta çok farklı şeyler öğrenmeye başlayacaktır. Okulu sevmeye, görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye alışmıştır. Dördüncü sınıfta artık çocuk tam bir olgunluğa ulaşmış ve okulun ağabisi ablası olmuştur. Artık ortaokullu olacaktır. İlkokul hayatı bitecektir. Bambaşka bir hayata atılacaktır. O yüzden dördüncü sınıf öğrenci ve öğretmen için ayrılık duygusunun yaşandığı bir sınıftır.

Ben ilkokul öğretmeni olarak öğrencilerimin kalbinde ve anılarında güzel anılar bırakmaya çabalıyorum. Yıllar sonra bile Seçil Öğretmen dendiği zaman yüzlerinde bir gülümseme oluşsun, yüreklerinde bir sevgi kıpırtısı oluşsun istiyorum. Çünkü her şey unutulacak geriye sadece anılar kalacak. Güzel anılarında yaşamak dileğiyle…

                                                                           Sınıf Öğretmeni Seçil Can Yüzgül

Yorumlar (7)
  • Seher Bulut yorumladı:
    24.04.2023 00:16:16

    Ne kadar güzel bir kalbiniz var .Bizim kalbimize de dokundunuz


  • Gülseren ataç yorumladı:
    21.01.2023 21:56:00

    Mektup yazmayı düşünecek kadar ince ruhlusunuz.Oğlum anne 1senemız kaldı öğretmenımı şimdıden özledım dedı.Emegınıze saglık


  • Leyla Küçükali yorumladı:
    10.01.2023 13:49:34

    Yüreğinize ve emeğinize sağlık sizi tanımak isterdim Her şey o pamuk kalbinizce olsun


  • Zekeriya Demircan yorumladı:
    10.01.2023 09:23:56

    Hocam mektubunuzu okudum bilgilendirıci ve eğitici bir makale olmuş, yaptığınız etkinliklerden cok faydalanıyoruz Rabbim size afiyet versin.


  • Meral sezer yorumladı:
    10.01.2023 07:39:05

    Ne kadar güzel bir yazı olmuş, ne kadar doğru cümleler olmuş... Kaleminize yüreğinize sağlık


  • Sevgi altan yorumladı:
    9.01.2023 23:22:33

    Çok güzel yazmışsınız emeğinize sağlık keşke her çocuk sizin gibi bir öğretmen e şansa sahip olabilse sizin gibi öğretmenler çok olsa


  • Melek çalışkan yorumladı:
    9.01.2023 21:54:25

    Merhaba emeğinize sağlık


  • 1

Yorum yap